De Nederlandse hiphop wordt steeds populairder. Onder jongeren wordt bijna niks anders meer geluisterd dan Nederlandse rap. Maar niet alleen de artiesten profiteren van het succes van Nederlandse rap. Ook de labels, waar veel bekende rappers onder contract staan, profiteren enorm van de successen. Maar wat is de reden dat rappers en artiesten muziek uitbrengen onder een label en niet alles zelf regelen? En wat zijn de grote labels in Nederland?

Laten we eerst kijken naar de hiphop labels in Nederland. Het grootste hiphop label van Nederland is Top Notch. Met meer dan een miljoen abonnees op YouTube is het veruit de grootste. Onder andere SBMG, Lijpe, Lil Kleine en SFB staan hier onder contract. Op nummer 2 staat noahsarklabel, met 700.000 abonnees op YouTube. Onder andere Bizzey, Kraantje Pappie en Jonna Fraser staan hier onder contract. Andere grote hiphop labels in Nederland zijn Wilde Westen, Van Klasse en Teemong. Bij deze labels staan Mula B, Louis Vos, Hansie, Pietje Bell en Woenzelaar onder contract. Maar niet alle grote rappers hebben een label nodig. Rapper Boef, Sevn Alias en Ismo doen alles zelf. Boef is één van de bekendste rappers van Nederland en is juist enorm gegroeid sinds die niet meer bij een label zit. Ook Ismo en Sevn Alias zijn grote namen in de rapwereld. Maar hoe komt het dat er nog steeds zoveel grote rappers nog niet voor zichzelf beginnen?
Rappers worden vaak al bij het tekenen gelokt. Bij het tekenen van een contract gaat al een grote som geld gemoeid. Als je als artiest tekent krijg je vaak al een grote zak geld als beloning voor het tekenen. Als het label dit doet weten ze vaak al lang dat ze dat bedrag terug zullen verdienen. Één van de grote voordelen van een label is dat labels over het algemeen een groot netwerk hebben in de muziekindustrie. Denk bijvoorbeeld aan radio dj’s, producers en content creators. Dit zijn belangrijke mensen die je nodig zult hebben in je groeiproces als artiest. Als je als artiest nog niet super groot bent is een label ook erg handig voor de promotie. Via de netwerken kan er promotie plaatsvinden, maar ook verder op marketing gebied kan het label je helpen. Ook bij het maken van een track hoeft de artiest minder zelf te doen. Het label geeft een budget en regelt over het algemeen de videoclips. Ook zorgt het ervoor dat het op alle populaire streamingsdiensten terecht komt. Maar hoe verdiend een label dan geld?
De labels verdienen hun geld onder andere door middel van streams, merchandise en sync deals (muziekgebruik in films en commercials). Een label pakt een groot deel van de streamopbrengsten. De artiest verdient voornamelijk aan optredens.
Nu hiphop zo populair is verdienen de Nederlandse labels meer dan ooit. En nu er nog steeds weinig grote rappers zelfstandig worden, blijven de labels maar uitbreiden met nieuw talent. Kortom, de successen van de Nederlandse hiphop labels zullen nog lang niet zijn uitgewerkt en worden steeds rijker en machtiger. Wel komen er steeds meer kansen voor rappers die zelfstandig willen worden, maar voorlopig durven er nog weinig mensen het risico te nemen.
Reactie plaatsen
Reacties